Yoga & mental vila


"Yoga isn´t about touching your toes. It´s about what you learn on the way down"


Yoga som träningsform

Första gången jag provade yoga skrek hela min kropp och sinne....det här kan inte vara nyttigt! Jag blev illamående, var stel som ett kylskåp och det här med andningen var inte ämnat att funka för mina lungor. Men jag höll ut och efter ett tag kände jag en förändring. Jag upplevde mig mer vaken, hade mindre huvudvärk, gladare, mer ödmjuk mot min kropp och stressnivån sjönk. Det var som att jag hade fått mer utrymme i kroppen och i sinnet. Yoga var precis det jag behövde och idag 10 år senare är jag glad att mina vänner visade vägen in i denna fantastiska värld. 


Yoga betyder "att föra samman" och syftar på bandet mellan den fysiska kroppen och själen hos varje individ. Strävan är att skapa balans i både kroppen och knoppen. Att vara just nu, just här, att känna och uppleva sin kropp på ett vaket sätt. Att respektera den, att vara ödmjuk och att älska den, precis som du är...dvs helt perfekt!  Mina elever berättar på olika sätt hur yogan bidragit till deras utveckling. Det kan handla om att de hittat ett sätt att lugna sitt sinne, bli i stillhet. Uppleva sig starkare, smidigare men framför allt berättar många att de mår och fungerar bättre i vardagen.  Att de har lättare att lyssna på kroppens behov, känner sina sätter gränser där det behövts och tagit nya steg i både livet och arbetslivet.


"Du har fått mig att sträcka på mig, vara stolt över den jag är ".


I yogan tränar du både både den fysiska kroppen och dina mentala processer. Yogatraditionen har genom årtusendet hävdat att alla kan hitta sin fulla potential och vägen dit ser olika ut för varje individ. Därför kan yogautövnadet vara på många sätt beroende på våra olika behov och förutsättningar. Jag utgår från Hatayoga som är en yoga som utgår från fysiska asanas(positioner), som görs långsamt. Är yogalärare (RYT 200) Yoga Alliance, vidareutbildad inom yinyoga, restorativyoga och traumaanpassasyoga. Jag anpassar yogan efter dina behov i syfte att förbättra din hälsa, minska smärta och skapa balanas i sinnet och använder mig av hjälpmedel för att underlätta positionerna.


Yin yoga

Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogaform som handlar om att stilla kropp och sinne. Man sitter eller ligger mellan 3-5 minuter i olika possitioner. Tiden bidrar till att vi kommer åt våran bindväv, vår fascia som sitter runt och i våra musker samt i och runt våra organ. Här skapas utrymme!


Restorativ yoga

Här jobbar man utan motstånd är den mest meditativa och återhämtande yogaform. Handlar om att slappna av och skapa #återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Du placeras i sköna och bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning och återhämtning av både kropp och sinne.

Mental avslappning och medveten andning

Som livet är idag kan det behövas tid för din hjärna att slappna av

och hitta viloläge. Mental avslappning innehåller lättare rörlighetsträning

för bröstryggen, andningsövningar och muskulär och mental avslappning,

dvs att hjärnan får vila från intryck. Mental avslappning leder till att du blir

mer rustad att hantera stressiga situationer, minskad smärta, lugnare

sinne, ökad syresättning, ökad fokus och koncentrationsförmåga.


Medveten andning

Vi vet alla ATT andas är viktigt men det är även viktigt HUR vi andas.

Tillsammans går vi igenom hur ett andetag ska vara för att syresätta

din kropp och knopp på bästa sätt. Du får prova olika andningstekniker

utifrån dina behov. Ett gott andetag ökar din syresättning, ger bättre

cirkulation, bidrar till ökat immunförsvar, minskad smärta, ökad koncentration,ökad närvarao och ett lugnare sinne.

Mindful tapping

Mindful tapping är en metod där du genom att knacka ”tappa” på vissa akupunkturpunkter balanserar nervsystemet så att det lättare kan slappna av. Man kan också jobba med metoden för att förändra grundorsakerna till stress- och stressrelaterade besvär. Metoden baseras på neurofysiologiska kunskaper om hur hjärna och nervsystem fungerar vid stress och trauma. Du kan läsa mer om detta på www.mindfultapping.se


Skogsbad (Shirin-yoko)

När man arbetar med återhämtning är det viktigt att erbjuda månnga olika ingångar till mental vila då vi alla är olika och har olika behov för att kunna varva ner. Skogsbad handlar om att i naturen "badar" i alla våra sinnen. Att stanna upp och se solskenet som sipprar genom grenarna och hur träden rör sig i sina naturliga former, höra ljudet av vinden eller fåglarna, känna trädens bark eller mossan under dina händer och känna lukten av skogen, blommorna eller jorden. Att ta en stund att sätta sig ner på en plats och bara vara. Det finns djupt inom oss att vi som människor känner välbefinnande av att vara i skogsmijlöer och Skogsbad kommer från Japan. Där har man ett 50 tal Skogsbadsskogar som man får komma till för att få hjälp med återhämting. Effekter kommer redan efter två timmar i naturen. Forskningen visar bland annat, sänkt blodtryck, förbättra koncentration coh minne, hjälpa mot depression, boostar imunförsvaret. Detta gör att jag använder mig av naturen när det behövs. På mina retreats i Munkviken är det en självklarhet. Läs mer på www.ottossonochottosson.se


Investering

En lektion är 60 minuter och är sammansatt efter dina behov. Ta kontakt med mig för prisuppgift och konsultation.

Lokal: Hemma hos mig i Stämningsgården, Björkebogatan 24. Vill du att jag kommer till dig kostar det 250 kr extra per tillfälle. Gäller dock endast inom centrala stan i Skellefteå.


Workshops och reatreats

Workshops

Vi går vi igenom teknik eller olika fokusområden under en halv eller heldag. Exempel kan vara återhämtning och vila, fokus på dina höfter eller hela din ryggraden. Jag organiserar egna dagar, men du kan även boka in en egen grupp, då ordnar du lokal.

Pris: Varierar beroende på upplägg


Retreat

Vi träffas under minst ett dygn där fokus är på mental vila och återhämtning. Du ges tillfälle att stanna av och lyssna inåt. Jag ordnar själv några tillfällen under året.

Nästa retreat:  7-8 oktober 2022

Några av mina deltagares röster:


" VIlken fantastastisk mijlö att vara i, nära till vatten och skogen gör att lugnet infann sig redan när jag körde in på området"


"Så bra att få varva att vara både vara inne och yoga och vara ute i naturen och göra olika typer av övningar, ordet skogsbad var något nytt, det ska jag verkligen fortsätta att göra ute" 


"Övningar som passar mycket bra för att hitta lugn, fokus, komma ner i varv och grunda"


"jag tänkte när vi skulle göra en trädmeditation ute att vad kan det göra för skillnad...men jag hade bestämt att jag skulle vara öppen...det var den bästa övningen på hela tiden här. Jag kommer absolut ta med mitt sittunderlag ut i skogen och luta mig mot ett träd, det skapades ett lugn i mig som jag inte har hittat tidigare, TACK!" 


"Åsa har en mycket behaglig röst och tonfall att lyssna på. Tydlig, lugn och inger en känsla av trygghet vilket gör att man kan slappna av extra bra och bara följa med"


"Tack för ett fantastisk skönt och lärorikt dygn. Allt var välordnat och precis lagom och balanserat"


"Åsa är duktig ledare, tydlig och skapar harmoni i rummet"


" Känns att Åsa gör det här av kärlek och hennes röst är skön att lyssna till,  är nyfiken att lära mig mera"


" För mig som aldrig provat yoga tidigare har det varit jättebra och givande. Tydliga och inte för svåra övningar"